blog

Haarverlies volgens Norwood en savin

De Norwood Scale

...geeft de mate van haarverlies aan bij mannen. Hoe groter het haarverlies, hoe hoger de waarde, het getal.

Haarverlies bij mannen begint in de meeste gevallen met het terugtrekken van de haarlijn in combinatie met het kaler worden op de kruin (de vertex) bovenop het hoofd.

Deze vorm van haarverlies is Alopecia Androgenetica en komt bij ongeveer 70% van de mannen voor. 

In mijn praktijk komen mannen waarbij dit bijvoorbeeld reeds op 23-jarige leeftijd is begonnen.

De Savin Scale

...geeft de mate van haarverlies aan bij vrouwen. Ook op deze schaal zijn waarden aangegeven waarbij een lage waarde het minste haarverlies aangeeft en een hoge waarde het meeste.

Tevens is te zien dat haarverlies bij vrouwen een andere ontwikkeling heeft dan bij mannen. Bij de vrouw begint het haarverlies bij de scheiding, die breder wordt en vervolgens het hele bovenste deel van het hoofd aantast.

De haarlijn blijft bij de vrouw in alle gevallen intact. Alleen bij andere vormen van haarverlies niet.

De haaraandoening die hiernaast wordt afgebeeld betreft Alopecia Androgenetica maar andere vormen zoals Alopecia Areata of Universalis ontwikkelen zich op een andere manier. In mijn andere blog vertel ik hier meer over.

Norwood, savin en de oplossing

“Pas als je weet hoe het haarprobleem zich zal ontwikkelen kun je aniticiperen met een passende oplossing” 

De behandeling

......van een haarprobleem hangt af van de ontwikkeling van het haarverlies. Mannen kunnen daarop makkelijker anticiperen dan vrouwen omdat het voor een man makkelijker kan zijn om te keizen voor een shaven-look, terwijl je als vrouw niet snel zal besluiten om al je haar te millimeteren. 
Een extreme aandoening zoals bijvoorbeeld Alopecia Universalis overvalt waardoor je per direct moet zoeken naar een oplossing. Dat kan een pruik zijn maar ook scalp micropigmentatie. Haartransplantatie is in dit geval niet mogelijk. 

Ik krijg regelmatig klanten die af willen van een pruik in verband met irritatie op het hoofd en de ongemakken tijdens vakanties en het bezoeken van de sauna of het zwembad.


Een kruin 

......die steeds meer open komt te ligggen is een bijvoorbeeld een vorm waarbij het haarverlies veel geleidelijker gaat. In dit geval kun je met de techniek van Scalp Micropigmentatie een mooie en passende oplossing bieden. 

Deze techniek zorgt ervoor dat de hoofdhuid minder zichtbaar wordt en daardoor minder opvalt. Ook als de hoeveelheid haar op die plek nog minder wordt kun je dit later eenvoudig weer aanvullen. 


De shaven-look

......is een mooie en natuurlijke oplossing voor mannen die Leiden aan Alopecia Androgenetica. De geleidelijke vorm van kaalheid waarbij de haren aan de zijkanten en de achterkant van het hoofd in meer of mindere mate in tact blijven.

Middels de micro-dots die aangebracht wordt met de Scalp Micropigmentatie techniek op het kale deel van het hoofd, kun je de zijkanten en achterkant weer aan laten sluiten met het kale deel waardoor de shaven-look ontstaan.

Aangezien het mode is om dit soort kapsels te dragen komt dit heel natuurlijk over. Bij de wat oudere mannen geeft dat ook een vlottere uitstraling.